31 شهریور 1393 - 13:53
شناسه خبر: 582
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
علت رکود بازار برنج در گیلان چه بود؟
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: بازار خرید و فروش برنج بومی در حال خروج از رکود است.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنفی صنایع غذایی ایران، علیرضا شعبان نژاد درباره علت رکود بازار برنج در گیلان، توضیح داد: واردات برنج در گذشته این مشکل را به وجود آورد. خوشبختانه با تدبیر دولت، تعرفه 10 درصدی واردات برنج هم اکنون به 40 درصد رسیده است. پس از آذرماه تعرفه واردات برنج 22 درصد خواهد شد.
وی بیان کرد: درخواست گیلانیان این است در واردات برنج خارجی دقت شود و رقمهایی وارد کشور شود که جایگزین برنجهای بومی در سبد خانوارها نشود.
شعبان نژاد، یکی از دلایل رکود ناگهانی بازار را خرده پا بودن کشاورزی در گیلان عنوان کرد و گفت: به دلیل خرد بودن اراضی، کشاورزان کمتر برنجشان را در انبار نگهداری میکنند و از طرفی با توجه به درآمد کم کشاورزان خرده پا، تقاضا برای فروش برنج در این برهه از زمان زیاد است.
وی با اشاره به اینکه یک مرکز دیگر به مراکز خرید توافقی برنج در گیلان افزوده شده است و هم اکنون 19 مرکز موظف به خریداری برنج از کشاورزان با قیمت توافقی هستند، افزود: اجرای طرح خرید توافقی برنج، شالیکاران را از نگرانی درآورده است.
شعباننژاد با تاکید بر اینکه کشاورزان آگاه باشند هیچ ماموری برای خرید برنج به منزل کشاورز فرستاده نمیشود، خاطرنشان کرد: طرح خرید توافقی برنج یک طرح تدافعی است که هدف آن فقط حمایت از کشاورزان و کوتاهکردن دست دلالان است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: اغلب رقم تولید شده در گیلان رقم هاشمی است که با درصد خرد تعیین شده هر کیلو 6100 تومان از کشاورزان خریداری میشود. تعیین خرد برنج فعلا به صورت تجربی انجام میشود. از خریداران توافقی برنج خواستاریم تا برای خرید برنج ایرادهای سنگین از کشاورزان نگیرند.
شعباننژاد خاطرنشان کرد: امسال علیرغم کم آبیها افزایش 5 تا 10 درصدی تولید برنج در استان را شاهد بودیم. به طور معمول 730 هزار تن برنج سفید در گیلان تولید میشود. امسال تولید برنج سفید در گیلان به بیش از 750 هزار تن رسیده است.
وی با اشاره به اینکه شالیزارهای گیلان برنج 20 میلیون نفر ایرانی را تامین میکنند، تصریح کرد: دولت در حمایت از این قشر زحمتکش از تولید تا فروش برنامه دارد. امسال با رکود بازار برنج در گیلان مواجه شدیم که در نتیجه این امر بلافاصله دولت وارد شد و با خرید توافقی برنج، نگرانی را از برنجکاران کشور دور کرد.
شعباننژاد گفت: از 26شهریور سالجاری خرید توافقی برنج در گیلان آغاز شده اما به کشاورزان توصیه میکنیم که برای فروش برنجهایشان عجله نکنند زیرا بازار برنج در حال خروج از رکود است. تا زمانی که نیاز باشد، مراکز خرید توافقی برنج حضور دارند پس کشاورزان نگران نباشند، زیرا برنج بر دستشان نمیماند.
وی به برداشت مکانیزه برنج در 70 درصد از شالیزارهای گیلان اشاره کرد و گفت: توسعه مکانیزاسیون موجب شد مدت زمان برداشت کوتاهتر از سال گذشته شود و در نتیجه برنج برداشت شده، زودتر به بازار برسد.
شعباننژاد با بیان اینکه همه حرکتهای دولت برای آسانسازی کشاورزی است، ادامه داد: شالیزارها و زمینهای حاصلخیز گیلان تامین کننده امنیت غذایی کشور هستند، بنابراین در برنامهریزیهای کشور در اولویت امور قرار میگیرند.
شعباننژاد با اشاره به اینکه هم اکنون شلتوکها در کارخانههای شالیکوبی در حال تبدیل شدن به برنج سفید هستند، گفت: ما کارخانههای شالیکوبی را جدا از بخش کشاورزی نمیبینیم. تلاش ما این است که صاحبان این واحدها هرچه سریعتر واحدهایشان را نوسازی کنند تا از میزان ضایعات برنج استان کم شود.
وی با بیان اینکه نرخ تبدیل هر کیلو شلتوک به برنج سفید 190 تومان تعیین شده است و 15 تومان هم برای ارزش افزوده کشاورزان باید پرداخت شود، افزود: این ارزش افزوده به عنوان مالیات مطرح میشود اما ما اعتقاد داریم در حمایت از کشاورزان ضروری است این ارزش افزوده حذف شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان کرد: برخی کشاورزان چون در ابتدای فرآوری برنج هستند و معمولا دستشان خالی است و توانایی پول نقد برای سفید کردن شلتوکهایشان ندارند، به صورت جنسی پول شالیکوبیها را پرداخت میکنند. برای تبدیل هر یک تن شلتوک به برنج سفید، کارخانهدار، 3 کیلو و 200 گرم برنج سفید از کشاورز میگیرد.
وی درباره گلایه برخی کشاورزان مبنی بر اینکه برخی واحدهای شالیکوبی بیش از 3 کیلو و 200 گرم به ازای هر صد کیلو برمیدارند، تصریح کرد: بررسی کردهایم که برخی کارخانهدارها دیگر خدمات نظیر انتقال شلتوک ها از مزرعه به کارخانه را برای کشاورزان انجام میدهند و به همین دلیل بیشتر برنج بر میدارند که توصیه شده است تا هزینههای خدمات و حمل و نقل را حتما مجزا بررسی کنند.
منبع: ایسنا